top of page
Cardisiography (CSG) Tespitleri
Yapay zekayı ve bilimsel vectorcardiography kavramını kullanan teknolojimiz şunları saptar:
Ritmolojik Hastalıklar
Kardiyak aritmiler (ritimoloji), hastalar tarafından anormal şekilde atan bir kalp olarak fark edilir. Doktorlar yavaş kalp atışı (bradikardi), yanlış yönlendirilmiş kalp atışı (dal bloğu) ve hızlı kalp atışı (taşikardi) arasında ayrım yapabilir.
Koroner Hastalıklar
Koroner kalp hastalığında (KKH), koroner arterler aterosklerozun bir sonucu olarak daralır ve kireçlenir. Ateroskleroz, arteriyel kan damarlarının iç duvar tabakasında kolesterol esterlerinin ve diğer yağların patolojik olarak depolanması anlamına gelir. Bu iltihaplanma süreci genç yaşta başlayabilir.
Yapısal Hastalıklar
“Yapısal kalp hastalığı”, kalbin kapakçıklarında veya duvarlarında fiziksel bir bozukluğu içeren ve çalışmasını etkileyen tüm kalp hastalıklarını ifade eder.
Nedenler ve Belirtiler
Kalbin kan akışının azalması ve ajitasyon bozukluklarının çeşitli nedenleri olabilir. İyi bir prognoz için altta yatan hastalığın erken tespiti çok önemlidir. Bu bilgiler genel tavsiye niteliğindedir ve kendi kendine teşhis veya kendi kendine tedavi için kullanılmamalıdır ve doktor ziyaretinin yerine geçemez.
Kardiyak Aritmiler (Aritmi)
Kardiyak aritmiler, bozulmuş elektriksel iletimin bir sonucu olarak rahatsız edici veya düzensiz kalp atışları dizisidir. "Zararsız" ritim bozuklukları olsa da (örneğin, ara sıra kalp çarpıntısı), diğerleri ciddi komplikasyonlara yol açabilir (örneğin, atriyal fibrilasyon sonucu felçler veya yaşamı tehdit eden ventriküler fibrilasyon).
Stenoz
Stenoz, kan damarlarının veya diğer içi boş organların daralmasıdır. Kan damarlarının darlıkları genellikle aterosklerozdan kaynaklanırken, yaralanma veya iltihaplanmadan da kaynaklanabilir ve hatta doğuştan olabilir. Koroner kalp hastalığında (KKH), darlık genellikle anjinal semptomlarla (anjina pektoris-tekrarlayan göğüs ağrısı veya rahatsızlık) kendini gösterir. Bir stenoz genellikle daha sonra kalp krizine yol açan bir kapanmanın habercisidir.
Kalp Kapağı Kusurları
Kalp kapağı kusurlarının nedenleri genellikle yaşa bağlı aşınma (kireçlenme, tortu), bakteriyel enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar ve/veya doğuştan kalp kusurlarıdır.
Kalp kapağı kusurları kalbin tüm kapakçıklarını etkileyebilir. Valf üzerindeki kanatlar ya daralarak kanın düzgün bir şekilde dışarı atılmasını engeller ya da etkisiz hale gelerek kanın karşılık gelen kalp boşluğuna geri akmasına izin verir.
Anjina Pektoris
Anjina pektoris (göğüs ağrısı), kalbin geçici bir dolaşım bozukluğu tarafından tetiklenen göğüste nöbet benzeri bir ağrıdır. Bu nedenle anjina pektoris bir hastalık değil, akut veya kronik koroner yetmezliğin bir semptomudur.
Koroner Kalp Hastalığı (KKH)
Koroner kalp hastalığı (KKH), sözde aterosklerozun (kireçlenme) tezahürüdür ve koroner arterlerdeki daralma veya tıkanmalardan kaynaklanır. Bu damarlar kalbin etrafında bir çelenk gibi uzanır. Koroner arterlerin daralması, iç duvarlardaki (plaklar) yağ ve kalsiyum birikintilerinden kaynaklanır.
KKH, kalp kasında dolaşım bozukluğuna yol açar, bu da göğüs ağrısına (anjina pektoris) neden olabilir veya kalp yetmezliği, kalp ritim bozuklukları, kalp krizi ve hatta ani kalp ölümü gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Koroner kalp hastalığı tedavi edilemez! Tedavinin iki amacı vardır: semptomları hafifletmek ve kalp krizi gibi tehlikeli sonuçları önlemek. Koroner arter hastalığı olan çoğu insan semptomsuzdur ve kalp krizi geçirene kadar kendilerini iyi hissederler
Nefes Darlığı, Kalp Çarpıntısı ve Baş Dönmesi
Dispne (nefes darlığı), yetersiz nefes almanın sübjektif hissidir. Nedeni akciğer hastalığı veya kalp hastalığı, özellikle koroner kalp hastalığı olabilir. "Kalp tökezlemesi" ve baş dönmesi, genellikle huzursuzluk ve baş dönmesi ile birlikte, kardiyak aritminin belirtileri olabilir.
Kalp Kası veya Kapak İltihabı
Kalp Kası Hastalıkları (Cardiomyopathies)
Kalp kasının iltihaplanması (miyokardit) veya kalbin ve kalp kapakçıklarının iç zarının iltihaplanması (endokardit) iltihaplı hastalıklardır. Genellikle bakteriler tarafından tetiklenirler, ancak romatoid hastalığın sonucu da olabilirler.
Pek çok iltihap asemptomatiktir, ancak ritim bozukluklarıyla birleştiğinde yaşamı tehdit edici bir seyir izleyebilir.
Kalp kası hastalıklarına (kardiyomiyopatiler, örneğin hipertansif kalp hastalığı, hipertrofik kardiyomiyopati) genellikle kalp kasında bir genişleme ve mekanik veya elektriksel bir işlev bozukluğu eşlik eder. Sebepler genellikle genetiktir, ancak aynı zamanda yüksek tansiyon veya kapak kusurları da olabilir.
bottom of page