CARDISIO
Cardisiography kısa bilgilendirme metni;
Cardisio merkezi Almanya Frankfurt’ta bulunan özel mobil bir sağlık şirketidir. Koroner arter hastalığında erken iskemi tespiti üzerine çalışmaktadır. Daha çok insanı, daha hızlı, daha yüksek doğrulukla tarayarak medikal harcamaları, hayat kalitesi kaybını ve ölümleri keskin bir şekilde azaltmayı amaçlar. Bu amaçla ‘’Cardisiography’’ isimli bir tarama testi geliştirmiştir. Cardisiography’i geliştiren ekipte; 3 kardiyolog, 1 kalp-damar cerrahı, 3 elektrik mühendisi, 4 yazılım mühendisi, 3 yapay zeka uzmanı, 2 matematikçi, 2 fizikçi ve 2 istatistik uzmanı yer almaktadır.
Cardisiography metod olarak, kalbin elektriksel aktivitelerinin 3 boyutlu taramasını gerçekleştiren vektörkardiyografi (VKG)’ye dayanır. Ölçüm göğüs ön duvarına yerleştirilen 4 elektrot ve sırta yerleştirilen 1 elektrot vasıtasıyla gerçekleştirilir. 5 elektrot vasıtasıyla vektörkardiyografi çekildikten sonra, matematiksel transformasyonla 12 derivasyonlu EKG de elde edilmektedir.
Yapay Zeka ve ‘’machine-learning’’ kullanılarak, algoritma tarafından hem VKG hemde konvensiyonel EKG parametreleri analiz edilir. Cardisio algoritması, ölçüm başına 3.200.000 datayı işler. 290 farklı VKG ve EKG parametresi analiz edildikten sonra kullanıcıya nihai bir rapor sunar. Rapor neticesinde, literatürde her biri kardiyak olayları öngördürmede çok değerli olduğu gösterilmiş bir takım EKG ve VKG parametreleri elde edilir. Ayrıca P faktör, S faktör ve A faktör isimli, risk skalasına göre farklı renklerle görselleştirilmiş 3 ayrı bar elde edilir.
P faktör; iskemi nedeniyle meydana gelen Perfüzyon bozukluğunun, S faktör; yapısal kalp hastalığı varlığınının, A- faktör; aritmi varlığının prediktörü olarak konumlandırılmıştır. Tüm bu raporlama işlemi yaklaşık 4 dk. kadar sürmektedir. Non invaziv, hızlı bir tarama testidir. Operatörden bağımsız bir analiz olduğu için, teşhiste insan hatasını elimine eder. Ölçüm esnasında herhangi bir stres indüksiyonu gerekmemektedir, buda cardisiography’yi; efor testi ve MPS gibi koroner iskemi tespiti için kullandığımız stres gerektiren tetkiklere göre daha kullanışlı hale getirmekte, efor testi yapamayacak hastalarada uygulanabilmesi nedeniyle kolaylık sağlamaktadır.
Literatürde VKG’nin EKG’den atrial ve ventriküler genişlemeleri öngörmede (1), elektriksel inaktiv alanların tespitinde(2), ekokardiyografi ile korelasyonunda(3), dal bloğunda miyokard enfarktüsü tespitinde(4),Brugada sendromu tanısında (5), pre-eksitayon sendromlarında alternatif yolak lokasyonun ve ventriküler pre-eksitasyonların lokasyonun belirlenmesinde (6) vb. birçok alanda daha üstün olduğu gösterilmiştir.
Cardisiography algoritmasınında yalnız konvensiyonel EKG üzerine değil, EKG + VCG kombinasyonu üzerine bina edilmesi nedeniyle tespitlerinde, duyarlılık, özgüllük ve doğruluğunun yüksek olması beklenmektedir. Keza Cardisiography için yapılan validasyon çalışmasında koroner arter hastalığı tespitinde duyarlılığı; bayanlarda %90·2 ± 4·2, erkeklerde % 97·2 ± 3·1%, özgüllüğü bayanlarda %74·4 ± 9·8 , erkeklerde %76·1 ± 8·5, genel doğruluğu bayanlarda %82·5 ± 6·4, erkeklerde %90·7 ± 3·3 saptanmıştır (7).
Referanslar;
1. Chou TC. When is the vectorcardiogram superior to the scalar electrocardiogram? J Am Coll Cardiol 1986;8:791–799
2. Pipberger HV, Goldman MJ, Littmann D, Murphy GP, Cosma J, et al.: Correlations of the orthogonal electrocardiogram and vectorcardiogram with constitutional variablesin 518 normal men.
Circulation 1967;35:536–551
3. Bocanegra Arroyo J, Braga JMS, Luna Filho B. Analise cr ´ ´ıtica do eletrocardiograma e do vetocardiograma no diagnostico da ´ hipertrofia ventricular esquerda. Rev Soc Cardiol
Estado de S˜ao Paulo 1994;4:353–360
4. Hurd HP II, Starling MR, Crawford MH. Comparative accuracy of electrocardiographic and vectorcardiographic criteria for inferior myocardial infarction.
Circulation 1981;63:25–1029
5. Atarashi H, Ogawa S, Harumi K. Idiopathic VentricularFibrillation Investigators. Three- year follow-up of patients with right bundle branch block and ST segment elevation in the right precordial leads: Japanese Registry of Brugada Syndrome. Idiopathic Ventricular
Fibrillation Investigators. J Am Coll Cardiol 2001;37:1916–1920
6. Giorgi C, Nadeau R, Primeau R. Comparative accuracy of the vectorcardiogram and electrocardiogram in the localization of the accessory pathway in patients with Wolff- Parkinson-White syndrome: validation of a new vectorcardiographic algorithm by intraoperative epicardial mapping and electrophysiologic studies.
Am Heart J 1990;119:592–598
7. Braun T, Spiliopoulos S, Veltman C, Hergesell V, Passow A, Tenderich G, et al. Detection of myocardial ischemia due to clinically asymptomatic coronary artery stenosis at rest using supervised artificial intelligence-enabled vectorcardiography - A five-fold cross validation of accuracy.
J Electrocardiol. 2020;59:100-5.